Pajavsnittet

Jag var så otroligt nervös inför pajavsnittet. Jag brukar nämligen nästan aldrig baka pajer, ifall jag bakar pajer svänger jag oftast ihop en enkel smulpaj. Här tänkte jag att ambitionsnivån borde ligga lite högre än så, så det gällde att tänka ut tre riktigt schyssta pajer som samtidigt skulle kunna göras snabbt. Vi skulle hinna göra 3 små portionspajer var, alltså totalt 9 st, på 75 minuter, alltså en otroligt kort tid. Jag laddade som en idrottskvinna innan, jag visste att det skulle bli ett otroligt stressigt race för att försöka lyckas hinna klart.

Med minutplanering för alla momenten hann jag mot alla odds färdigställa mina små pajer. Efteråt kändes det som om jag sprungit en halvmaraton och jag var otroligt stolt att jag hunnit. Att juryn sedan kallade dem "Tre rasande eleganta pajer med spännande smaker" gjorde mig otroligt glad och stolt, men allra mest väldigt förvånad. Jag som inte trodde jag kunde baka pajer!

Efter inspelningen har det blivit en hel del pajbakande hemma - något jag numera tycker jag är väldigt roligt! Så håll utkik efter fler pajrecept här i bloggen i höst! (Vi måste bara renovera klart köket först, just nu har vi bara en kokplatta...)

Är ni sugna på att testa recepten finns de på recept.nu!

(Foto:Robin Persson/Sjuan)

Kajsas Hallonmoussetårta


Här kommer receptet på min tårta från mitt första paradbak i Hela Sverige Bakar. Jag bakar ofta tårtor, och för mig är den ultimata tårtan en moussetårta, varpå jag bestämde mig tidigt för att jag bannemej SKULLE göra en moussetårta, även om tiden var begränsad. Jag fick helt enkelt anpassa receptet och tillvägagångssättet efter tidsramen. Det var både kul och nervöst när Johan Sörberg i juryn kom fram och frågade om jag verkligen tänkte göra en MOUSSEtårta på 2 timmar. och ifrågasatte hur jag skulle hinna. Jag hade ju testat metoden en massa gånger hemma på tid, och visste innerst inne att den skulle hinna stelna. Ändå blev det förstås jättenervöst, vad som helst kan ju gå fel när man jobbar under extrem press och stress. Men när Johan och Birgitta kom fram, skar i tårtan och konstaterade "ja moussen har ju faktiskt stelnat!" blev jag så otroligt stolt och glad! Och god tyckte de ju att den var också!

Jag har gjort denna tårta till många bröllop genom åren, och dekorerat den på många olika sätt – med färska blommor, bär, grädde, eller choklad, och den brukar alltid göra succé! Den är väldigt god med en helt vanlig sockerkaksbotten underst också, med eller utan choklad i.

Kajsas Hallonmoussetårta

Ingredienser:

Mandelbotten:
  • 175 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 30 g vetemjöl
  • Rivet skal från 1 lime
  • 1-2 droppar bittermandelessens.

Hallonmousse:
  • 7,5 gelatinblad
  • 0,75 dl iskallt vatten
  • 170 g strösocker
  • 500 g hallon
  • 4 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
  • ½ vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 70 g äggulor
  • 20 g maizena majsmjöl

Dekoration:
  • 350 g mörk choklad
  • 300 g färska hallon,
  • 50 g svarta vinbär
  • 1-2 kvistar citronmeliss.

Recept:

Mandelanslag:

Ugn 175 grader

Fodra en 15 cm rund bakform med bakplåtspapper

Kör mandelmassa och smör i matberedaren. Tillsätt ägg, vetemjöl och mandelessens. Kör till slät smet och fördela i formen. Grädda den i cirka 20 minuter. Låt den svalna i formen en liten stund innan du tar ur den. Låt svalna helt. Skär av tårtbottnen så den blir ca 1,5 cm hög.

Vaniljkräm:

Skär upp vaniljstången, skrapa ur fröna, och lägg stång och frön tillsammans med 2,5 dl mjölk i en kastrull. Koka upp under svag värme/medelvärme.

Blanda separat äggulor, 70 g socker och maizena i en liten skål.

När mjölken kokat upp, ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggblandningen.

Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.

Sila ner i en skål, ytplasta och kyl.

Placera tårtbottnen på ett tårtfat med en 15 cm ren bakform med löstagbar botten runt (utan själv bottenplattan). Fördela vaniljkrämen ovanpå tårtbottnen.

Hallonmousse:

Lägg 7,5 gelatinblad i kallt vatten i en liten kastrull minst 5 minuter.

Purea hallonen i en bunke (gärna med stavmixer).

Vispa 4 dl vispgrädde medelhårt i en annan bunke.

Värm kastrullen med gelatinet försiktigt. När gelatinet löst sig, tillsätt 100 g (1 dl) strösocker. Fortsätt värm och rör om tills sockret löst sig. Häll ner gelatinblandningen i hallonpuren, i en fin stråle. Vispa med elvisp samtidigt så att gelatinet fördelar sig.

Rör ihop med grädden, luftigt. Häll ner moussesmeten i formen, ovanpå vaniljkrämen. Låt stå i kylen några timmar, helst över natten.

Chokladdekorationer:

Smält 100 g mörk choklad i vattenbad. Låt svalna lite så att den är trögflytande. Ringla över overheadpapper i önskad form, lägg in i kylen/frysen några minuter så att chokladen stelnar.

Chokladskal:

Smält 250 g mörk choklad i vattenbad. Klipp överföringsremsor (eller overhead-ark) i samma längd som tårtans omkrets, och lite högre än tårtans höjd. (mät med snöre) Ta ut tårtan och flytta den till uppläggningsfatet och skydda fatet från chokladstänk med bitar av bakplåtspapper. Tag bort springformen runt tårtan.

Bred choklad på överföringsarken. Låt kallna lite, så att chokladen är trögflytande. Klistra papperet runt tårtan. Ställ in tårtan i frysen igen så chokladen stelnar. Låt stå MINST 15 minuter i frysen innan du tar ut den och försiktigt avlägsnar överföringsarket.

Fördela bär ovanpå tårtan.

Dra försiktigt av overheadpappret från chokladdekorationerna och placera ovanpå bären, tillsammans med några blad citronmeliss.

Lycka till!

Ikväll smäller det!

Herregud, äntligen sänds det! Så kul, så nervöst... Spana in min 2-timmars moussetårta! Kommer tidsplanen att hålla?