Rostbröd



Gillar du rostbröd - investera i en brödform! Att baka i brödform har nämligen två stora fördelar - dels kräver det minimalt med arbete, dels får man perfekt formade bröd att rosta. Det färdiga brödet kan gärna skivas och frysas in och tinas upp direkt i rosten när man ska äta.

Långjäst rostbröd
4 dl kallt vatten
4 g (4 krm) färsk jäst
40 g grahamsmjöl 
450 g vetemjöl special
2 tsk salt

Blanda ut jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar eller över natten. 
Smörj en brödform med smör. Strö frön i formen och häll ner degen (knåda inte!)
Strö frön ovanpå och täck med en fuktad handduk. 
Sätt ugnen på 250 grader, med galler i mitten och en oöm plåt längst ner. Låt degen jäsa i formen medan ugnen värms upp. Ställ in formen på gallret, innan du stänger luckan skvätter du 1/2 dl vatten på plåten längst ner.
Grädda 15 min, öppna kvickt och släpp ut ånga. Grädda ytterligare ca 15 min och öppna kvickt var femte minut för att släppa ut ånga. 
Ta ut brödet ur ugnen och ur formen. Stäng av ugnen. Ställ in brödet i ugnen ännu en gång (nu utan form) och låt det gräddas 5 min på gallret. Ta ut och låt svalna på galler. 
#1 - - Helen :

Åhh så got!

#2 - - Helen :

Åhh så got!