Långjäst kavring


Testade mig fram till ett långjäst (knådfritt) recept på kavring. Resultatet blev ett riktigt gott, nyttigt bröd som håller sig färskt länge! 
Dessutom, döm om min förvåning när min kavring visade sig vara tvååringens favoritbröd - tre skivor slank visst ner. (Gissningsvis
gillades det extra eftersom det inte hade den sedvanliga skorpan då det bakas i brödform.)
Genom att använda form har jag reducerat arbetsinsatsen ytterligare - här behöver man nämligen inte ens forma brödet, det räcker
med att hiva ner det i den smorda formen och grädda!
Oknådat, oarbetat, oformat... Men åh så gott!
 
Kajsas Kavring
(1 st litet bröd)
 
Skållnng:
2 dl kokande vatten
1 dl krossad råg
3/4 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 msk salt
 
Deg:
1 dl kallt vatten
3 g jäst
3/4 dl mörk sirap
2 1/4 dl rågmjöl
2 1/4 dl vetemjöl special
 
Blandade frön 
 
Vispa ihop skållningen. Täck med plastfolie. Låt stå minst 2 timmar i rumstemperatur.
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner jästvattnet och alla andra ingredienser i skållningen.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar.
Smörj en liten brödform. Häll ner degen i formen.
Lägg en kökshandduk ovanpå och låt stå 45 minuter, medan ugnen värms upp till 190 grader. Strö över frön.
Ställ in på galler i mitten av ugnen och grädda ca 40 minuter.
Tag ut ur ugnen och ur formen och låt svalna på galler.
 
 
 
 

Kajsas citron- och bärpaj





Förr tyckte jag att de sedvanliga mördegsskalen kring pajer mest var torra och smaklösa. 
Det var faktiskt inte förrän jag var med i Hela Sverige Bakar som jag började gilla pajskal på allvar. 
Med undantag för en sort - havrekakeskalet! När jag testade det första gången blev jag helt såld!
Den här pajen kan göras med alla möjliga bär. Just idag råkade jag ha mogna röda och svarta vinbär hemma i trädgården, 
men den hade varit ljuvlig med såväl hallon som blåbär eller jordgubbar. Eller varför inte- blanda hej vilt dina favoritbär!

Kajsas citron- och bärpaj

Pajskal
150 gram smör
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver 

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
2 citroner, saften
Några nävar färska bär

Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll över smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Tryck ut degen i en smord och mjölad pajform. Grädda i 200 grader 15 min. Låt svalna. Sänk ugnens temp till 150 grader.

Blanda kondenserad mjölk, äggulor och citronsaft i en skål. Bred ut smeten i pajskalet. 
Strö bär ovanpå smeten och grädda i 150 grader 15 minuter. 
Låt svalna, avlägsna från pajformen och servera. 
Njuuut!

Nötkaka

Jag älskar knapriga, saftiga nötter!  Här kommer en härligt saftig sockerkaka med massor av hackade nötter, signerad Per Morberg.  
 
Nötkaka
50 g finhackade hasselnötter
3 ägg
2 dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Ugn 175 grader. 
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt koka upp. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. 
Sikta i mjöl blandat med bakpulver, rör om ordentligt. Rör ner nötterna.
Smörj en form. Grädda i mitten av ugnen, ca 40 min. Låt svalna lite innan du stjälper den ur formen.